Αρχική » Ανθρώπινο Δυναμικό » Μέλη ΔΕΠ και βιογραφικά » Βιογραφικό Ι. Τσόλκα

Τσόλκας Ιωάννης

Ο Ιωάννης Δημ. Τσόλκας γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1963 στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πτυχιούχος και διδάκτορας της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας τoυ Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και έκανε σπουδές ειδίκευσης στη Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια «Terza Università di Roma» και της Μπολόνιας. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Διδάσκει «Ιστορία Ιταλικής Λογοτεχνίας», «Ιταλικό Δοκίμιο», «Ιταλικό Μυθιστόρημα και Διήγημα», «Ιταλικό Θέατρο». Τα ακαδημαϊκά έτη 2005 και 2006 έδωσε διαλέξεις στους υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές στα Πανεπιστήμια La Sapienza της Ρώμης και του Τορίνου.

Συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων:

«Η Ελληνική Παλιγγενεσία και ο αντίκτυπός της στην Ιταλική Λογοτεχνία του 19ου αιώνα», «Αθλητικές διαδρομές στην Ιταλική Λογοτεχνία, Από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα», «Ο Giuseppe Regaldi και η Ελληνική Παλιγγενεσία», «Τα γεγονότα της Πάργας ο Giovanni Berchet και ο Ανδρέας Κάλβος», «Διδάσκοντας Λογοτεχνία στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης», «“Τα Ολύμπια” δρώμενα και τα ιδανικά», «Παγκοσμιοποίηση – Ταυτότητες – Διαπολιτισμός»,  «Ιταλικό Δοκίμιο», «Ο Φιλελληνισμός στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Απήχηση στο φιλολογικό κόσμο της Ιταλίας», «Πολιτισμός – Παγκοσμιοποίηση – Media», «Μνήμες της Ευρώπης», «Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο στον Ίταλο Σβέβο και στην εργοβιογραφία του», «Ένας ιππότης 400 ετών και 15 Ιταλοί λογοτέχνες», «Η Μακιαβελική ποιητική και ο “Μανδραγόρας”», «Ο συνεπής άγνωστος φιλέλληνας και Μεσολογγίτης Angelo Brofferio», «Για τον Cesare Pavese και την ποιητική του», «Ο “Ιταλός” Μολιέρος», «Η Ιταλική Κοινωνία του 20ού αιώνα μέσα από την οπτική του Ιταλικού διηγήματος», «Ο κόσμος των γλωσσών και οι Ιταλοί λογοτέχνες», «Η “Εξουσία” και ο Pier Paolo Pasolini» κ.α. Μετέφρασε, επιμελήθηκε και προλόγισε το βιβλίο «Πολιτική – Παγκοσμιοποίηση – Πόλεμος» του καθηγητή Marco Revelli.

Συντονιστής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα The Ways of migration του GRUNDTVIG 1 και επιστημονικός σύμβουλος για το πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ – GRUNDTVIG 2 με συντονιστή σε εθνικό επίπεδο το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, υλοποιώντας το πρόγραμμα με τίτλο: «Μνήμες της Ευρώπης. Τα παιδιά της Μετανάστευσης».

Μέλος πολλών επιστημονικών οργανισμών και συλλόγων: Istituto per la Storia del Risorgimento Italiano (Ρώμη), Accademia Internazionale di Propaganda Culturale (Ρώμη), Société Européenne de Culture (Βενετία), Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός” (Αθήνα), Centro Europeo Universitario di Ricerca (Μπολόνια– Φεράρα– Παβία) κ.α.

Από το 2008 είναι Συντονιστής και ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη Θ.Ε. Ευρωπαϊκός Πολιτισμός 21 Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας.

Μέλος της επιτροπής «Για την προώθηση και το συντονισμό Εθελοντικών Δράσεων στο χώρο της πρόνοιας» του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Εκτός της Ιταλικής Γλώσσας μιλάει και γράφει την Αγγλική και την Ισπανική.