Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

CIVIS

CIVIS / Πανεπιστήμιο Πολιτών της Ευρώπης

 

• Μια συμμαχία 11 πανεπιστημίων

Η «Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιακή Συνεργασία για τους Πολίτες της Ευρώπης» - CIVIS, στην οποία συμμετέχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ένα από τα 17 έργα που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης του προγράμματος Erasmus+ για τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια». Στα έργα που επιλέχθηκαν  συμμετέχουν συνολικά 114 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από 24 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το CIVIS είναι ένα δίκτυο δημόσιων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων με στόχο τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Τα δέκα Πανεπιστήμια που αποτελούν τα μέλη του δικτύου είναι: 

  • το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, Aix-Marseille Université (Aix-en-Provence και Μασσαλία, Γαλλία),
  • το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αθήνα, Ελλάδα),
  • το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Université Libre de Bruxelles (Βρυξέλλες, Βέλγιο),
  • το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, Universitatea din București (Βουκουρέστι, Ρουμανία),
  • το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Universidad Autónoma de Madrid (Μαδρίτη, Ισπανία),
  • το Πανεπιστήμιο “La Sapienza” της Ρώμης, Sapienza Università di Roma (Ρώμη, Ιταλία),
  • το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Stockholms Universitet (Στοκχόλμη, Σουηδία),
  • τo Πανεπιστήμιο του Tübingen,  Eberhard-Karls-Universität Tübingen (Tübingen, Γερμανία),
  • το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, University of Glasgow (Γλασκώβη, Ηνωμένο Βασίλειο)
  • και το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, Paris Lodron Universität Salzburg (Salzburg, Αυστρία).

Σημείωση: το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ δεν θα είναι είναι επιλέξιμος προορισμός για μετακινήσεις Erasmus+/CIVIS για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Για περισσότερα, πατήστε εδώ.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, στη συνεδρία της 28/1/2019  αποφάσισε την συμμετοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ευρωπαϊκή Πανεπιστημιακή Συνεργασία για τους Πολίτες της Ευρώπης με την επωνυμία «CIVIS» και ενέκρινε την διακήρυξη των στόχων της.

Ανάμεσα στους στόχους αυτής της συμμαχίας η οποία  θα συγκεντρώσει το δυναμικό περίπου 384.000 φοιτητών και 55.000 μελών του προσωπικού των συμμετεχόντων Πανεπιστημίων είναι :

  • Η κλιμάκωση των πολυάριθμων υπαρχουσών συνεργασιών μεταξύ των Πανεπιστημίων σε ένα πρόγραμμα δομικής ολοκλήρωσης- ενσωμάτωσης που υπερβαίνει τις συνηθισμένες συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων.
  • Η αύξηση της κινητικότητας κυρίως μεταξύ των Πανεπιστημίων-μελών του δίκτυο
  • Η ενίσχυση της διασφάλισης της ποιότητας και η διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και των περιόδων σπουδών, προκειμένου να προωθηθεί παραπέρα η συμβατότητα μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων και η μετακίνηση των φοιτητών στην Ευρώπη.
  • Η ενίσχυση της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας.
  • Η καλλιέργεια ευρωπαϊκών επαφών και η ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών με περιοχές της Μεσογείου και της Αφρικής στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας  (καθώς η περιοχή της Μεσογείου και η Αφρική θα αποτελέσουν ένα επίκεντρο της παγκόσμιας στρατηγικής της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής συνεργασίας).
  • Η ενίσχυση  των ερευνητικών  δεσμών  που υπάρχουν μεταξύ των πανεπιστημίων μέσω της διεπιστημονικότητας, των κοινών ερευνητικών υποδομών και της χρηματοδότησης κινήτρων για κοινά έργα.
  • Η ενίσχυση καινοτόμων  παιδαγωγικών μεθόδων
  • Η ενίσχυση της ιδέας για ανοικτούς και προσβάσιμους εκπαιδευτικούς πόρους, κατά τις επιταγές της Ανοικτής Επιστήμης και των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων.
  • Η συνεργασία με συνδεδεμένους εταίρους, τόσο τοπικούς όσο και ευρωπαϊκούς, που θα στηρίξουν τις δράσεις της συμμαχίας και θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών  
  • Η συνεργασία με τις περιφέρειες των πανεπιστημίων και η σύνδεσή τους  με τα όργανα διοίκησης της συμμαχίας για την ενίσχυση συνεργειών.

 Στροφή προς τις περιοχές της Μεσογείου και της Αφρικής

Η μεσογειακή ζώνη και η Αφρική θα βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας στρατηγικής μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέλλον της Ευρώπης και εκείνο της Αφρικής είναι αλληλένδετα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον το CIVIS θα επιβεβαιώσει τη θέση του ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Μεσογείου και Αφρικής, ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης δέσμευσης. Οι γεωγραφικές μας τοποθεσίες, καθώς και οι ήδη καθιερωμένες συνεργασίες με μεσογειακά και αφρικανικά ιδρύματα, θα αποτελέσουν βασικά πλεονεκτήματα από αυτή την άποψη.


• Τι μας κάνει μοναδικούς
  • Πρωτοπορούμε σε μια νέα φιλόδοξη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Είμαστε ένα πανεπιστήμιο πολιτών
  • Είμαστε προσανατολισμένοι στη συνεργασία
  • Είμαστε μια παγκόσμια πρωτοβουλία με ισχυρές ρίζες στις χώρες, στις πόλεις και στις τοπικές κοινωνίες μας
  • Ενσαρκώνουμε τα ιδανικά και τις αξίες της πολυεπιστημονικότητας, της πολυπολιτισμικότητας και της πολυγλωσσίας
  • Δεσμευόμαστε να εργαστούμε, μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα
  • Είμαστε μια συμμαχία που προωθεί την πραγματική καινοτομία και τον κοινωνικό μετασχηματισμό
  • Είμαστε ένας χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμος και υπεύθυνος χώρος
  • Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή ταυτότητα
  • Είμαστε μια γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της περιοχής της Μεσογείου και της Αφρικής
  • Επωφελούμαστε από την ισορροπημένη γεωγραφική κατανομή των χωρών-μελών της συμμαχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 
• Αποστολή - Όραμα - Στόχοι

Η αποστολή μας: Το CIVIS στοχεύει να δημιουργήσει μια πραγματικά μοναδική ευρωπαϊκή διαπανεπιστημιακή πανεπιστημιούπολη όπου φοιτητές, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και προσωπικό θα μετακινούνται και θα συνεργάζονται τόσο ελεύθερα όσο στο ίδρυμα προέλευσής τους. Θα αναπτύξουμε σε σημαντικό βαθμό την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα περιλαμβάνει κοινές διαδρομές μάθησης, ανάπτυξη συμπληρωματικών ερευνητικών εργαλείων και διαφορετικούς τρόπους πιστοποίησης του τίτλου σποδών.

Το όραμά μας: Τα πανεπιστήμια μας θα γίνουν οι ευρωπαϊκές πανεπιστημιουπόλεις του CIVIS. Οραματιζόμαστε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο μας ως χώρο καινοτόμου και υπεύθυνης διδασκαλίας, έρευνας, πολιτιστικών ανταλλαγών και δράσης πολιτών στην Ευρώπη και στα ιδρύματά της. Με βάση τη σταθερή και καονοτόμο εκπαίδευση και επιστημονική δραστηριότητα σε κάθε ίδρυμα, το CIVIS θα ενώσει προσπάθειες και εμπειρίες για την ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με ισχυρούς δεσμούς με το κοινωνικό και γεωγραφικό περιβάλλον του, προσανατολισμένο στις παγκόσμιες προκλήσεις. Θα συμβάλει στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική δυναμική τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι στόχοι μας: Εφαρμογή μιας ισχυρής, ολοκληρωμένης και νόμιμης διοίκησης και διοικητικής δομής. Δημιουργία νέων φιλόδοξων και ευρωπαϊκά αναγνωρισμένων κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε επίπεδο BA, MA και PhD. Ανάπτυξη ερευνητικών και καινοτόμων έργων για την αντιμετώπιση τοπικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, αυξάνοντας την κινητικότητα των φοιτητών κατά 10% έως το 2022 και 50% ώς το 2025. Σύσταση του CIVIS ως νομικό πρόσωπο έως το 2022 · συμμετοχικό, χωρίς αποκλεισμούς, πανεπιστήμιο των πολιτών έως το 2030.

Η δήλωση της αποστολής μας: Κατεβάστε την πλήρη δήλωση της αποστολής του CIVIS εδώ: https://civis.eu/storage/files/mission-statement-en.pdf


Θεματικές ενότητες CIVIS

Οι θεματικές μας ενότητες θα εστιάσουν σε πέντε πεδία που έχουν προσδιοριστεί με βάση την αποστολή και τις αξίες του CIVIS, και συνδέονται στενά με μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις και με τους στόχους της Βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ:

  • Υγεία
  • Πόλεις, περιφέρειες και κινητικότητες
  • Ψηφιακός και Τεχνολογικός μετασχηματισμός
  • Κλίμα, περιβάλλον και ενέργεια
  • Κοινωνία, πολιτισμός και ιστορική κληρονομιά

Καθεμία από αυτές τις θεματικές ενότητες θα προσφέρει κοινά προγράμματα σπουδών σε επίπεδο Bachelor, Master και Phd στα πανεπιστήμια μέλη του CIVIS και θα ενθαρρύνει πολυτομεακά ερευνητικά προγράμματα μέσω καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων.

Οδεύοντας προς προγράμματα σπουδών με γνώμονα την πρόκληση: Θα συγκεντρώσουμε την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τους πόρους και τις καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους των πανεπιστημίων μας για τη δημιουργία νέου είδους προγραμμάτων σπουδών σε επίπεδο BA, MA και Phd.
Σε κάθε κοινή εκπαιδευτική πορεία θα συμμετέχουν τρία ή περισσότερα πανεπιστήμια μέλη του CIVIS και θα περιλαμβάνει φυσική, διαδικτυακή και μεικτή κινητικότητα.
Η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών με γνώμονα την πρόκληση γύρω από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, θα προσφέρει στους φοιτητές μας νέες δεξιότητες και γνώσεις και θα υποστηρίξει το επιχειρηματικό τους πνεύμα για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεγαλύτερων κοινωνικών προκλήσεων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Και πρωτοποριακά συλλογικά ερευνητικά προγράμματα: Μέσω της συνεργασίας των ερευνητικών μας ομάδων, συνεργαζόμενων φορέων, κοινών υποδομών και ψηφιακών πλατφορμών, οι θεματικές μας ενότητες θα υποστηρίξουν υψηλού επιπέδου πολυεπιστημονικές και πολυεθνικές κοινές ευκαιρίες έρευνας και καινοτομίας.

Έναρξη της πρώτης θεματικής ενότητας το 2020: Το κλίμα, το περιβάλλον και η ενέργεια είναι η πρώτη θεματική ενότητα που αναπτύσσεται μέσα στη συμμαχία CIVIS-Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Εκπαιδευτικές δράσεις όπως μαθήματα διαδικτυακής κινητικότητας, ανεξάρτητα έργα (διατριβές σε επίπεδο BA, MA και Phd) και βραχυπρόθεσμες φοιτητικές κινητικότητες (εξάμηνο τύπου Erasmus) θα εφαρμοστούν για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Μακροπρόθεσμα, θα αναπτύξουμε από κοινού πτυχία σε επίπεδο BA, MA και Phd.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

***

New! Micro-Programmes- Ευκαιρίες συμμετοχής των φοιτητών στις εκπαιδευτικές δράσεις του CIVIS

Τίτλος: CIVIS Micro-programmes

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, συνδιοργανώνονται τα διεπιστημονικά Μικρό-Προγράμματα με τίτλο: "Global Awareness" & "Civic Engagement" από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και το Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης. Απευθύνoνται σε φοιτήτριες και φοιτητές των ιδρυμάτων του CIVIS, παρέχοντας δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση σε διάφορα διεπιστημονικά πεδία, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με καθηγητές και φοιτητές απ'όλη την Ευρώπη!

“Τα Μικρό-προγράμματα CIVIS επιτρέπουν στους φοιτητές να φτιάξουν το δικό τους ευέλικτο και πρακτικό πρόγραμμα, συνδυάζοντας πολλαπλά μαθήματα ή ενότητες CIVIS σε μια συνεκτική μαθησιακή διαδρομή που ενισχύει ή συμπληρώνει το κύριο πρόγραμμα σπουδών τους.

1) Τίτλος: Global Awareness”
The Micro-Programme on Global Awareness offers students of all subjects and degrees the possibility to acquire transdisciplinary competencies in the comprehension and analysis of global and cross-border phenomena.

Ποιους αφορά: Προπτυχιακούς, Μεταπτυχιακούς Φοιτητές
Πεδία Σπουδών: Δεν υπάρχουν περιορισμοί πεδίου σπουδών
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: έως 31 Μαρτίου 2023
Αιτήσεις: στη Φόρμα Αίτησης Συμμετοχής (contact Alhassan Tahiru for support alhassan.tahiru@tracs.uni-tuebingen.de)
Επικοινωνία: Για τυχόν ερωτήσεις και απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των συντονιστών του προγράμματος: University of Bucharest: Alexandru-Mihai Carțiș alexandru-mihai.cartis@unibuc.ro, Universidad Autónoma de Madrid: Nadia Fernández de Pinedo nadia.pinedo@uam.es, University of Tübingen: Glaucia Peres da Silva glaucia.peres-da-silva@uni-tuebingen.de
Format μαθήματος: Κυρίως διαδικτυακό (online διαλέξεις). Μετά την αίτησή σας και εφόσον γίνει αποδεκτή, θα λάβετε οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε στην πλατφόρμα CIVIS Μoodle του μαθήματος, όπου θα βρείτε αναλυτικά πληροφορίες για το εκάστοτε μάθημα του Μικρό-προγράμματος.
Γλώσσα μαθήματος και διδασκαλίας: Αγγλικά
ECTS: έως 15
Για περαιτέρω πληροφόρησή σας, μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο για το Μικρό-πρόγραμμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: εδώ

2) Τίτλος: "Civic Engagement"
In this innovative new micro-programme, students apply academic theory into practice in a community context, exchange perspectives on current societal issues with fellow students across Europe and expand their personal network. Seize this fantastic opportunity now and add a multi-facetted international dimension to your study profile by receiving an official certificate!

Ποιους αφορά: Προπτυχιακούς, Μεταπτυχιακούς Φοιτητές
Πεδία Σπουδών: Δεν υπάρχουν περιορισμοί πεδίου σπουδών
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: έως 31 Μαρτίου 2023
Αιτήσεις: στη Φόρμα Αίτησης Συμμετοχής
Επικοινωνία: Για τυχόν ερωτήσεις και απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των συντονιστών του προγράμματος: University of Bucharest: Raluca Amza, raluca.amza@erasmus.unibuc.ro (ζητήματα σχετικά με τις αιτήσεις συμμετοχής) Gabriela Margareta Nisipeanu, margareta-gabriela.nisipeanu@g.unibuc.ro, Universidad Autónoma de Madrid: Nadia Fernández de Pinedo nadia.pinedo@uam.es , University of Tübingen: Iris-Niki Nikolopoulos, iris.nikolopoulos@uni-tuebingen.de
Format μαθήματος: Κυρίως διαδικτυακό (online διαλέξεις). Μετά την αίτησή σας και εφόσον γίνει αποδεκτή, θα λάβετε οδηγίες για το πως θα συνδεθείτε στην πλατφόρμα CIVIS Μoodle του μαθήματος, όπου θα βρείτε αναλυτικά πληροφορίες για το εκάστοτε μάθημα του Μικρό-προγράμματος.
Γλώσσα μαθήματος και διδασκαλίας: Αγγλικά
ECTS: έως 15

Για περαιτέρω πληροφόρηση, δείτε τις προσκλήσεις με τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τις αναλυτικές πληροφορίες για τα Mικρό-προγράμματα στην επίσημη ιστοσελίδα του CIVIS, στην κατηγορία CIVIS micro-programmes. Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε τις εμπειρίες των φοιτητών που συμμετείχαν σε προηγούμενα Μικρό-προγράμματα CIVIS εδώ.

►Παράταση προθεσμίας αιτήσεων για το μάθημα CIVIS BIP "Child, Migrant, Refugee Voices for Viable Cities"

Τίτλος: Child, Migrant, Refugee Voices for Viable Cities

This interdisciplinary postgraduate course is jointly offered by 11 instructors from 4 CIVIS member universities (Aix-Marseille Université, France, National and Kapodistrian University of Athens, Greece, as coordinating institution, Paris Lodron University of Salzburg, Austria, and Sapienza Università di Roma, Italy) working together to offer to 35-40 Master’s and PhD students coming from multiple disciplines a multi-faceted coverage of the societal challenges involved in making socially vulnerable groups of refugees, migrants and children become visible and have a voice on the sustainability of cities.

Ποιους αφορά: Μεταπτυχιακούς φοιτητές, Υποψήφιους Διδάκτορες
Επιστημονικά πεδία: Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επιστήμες Περιβάλλοντος, Γεωγραφία
Κινητικότητα: 16- 20 Μάϊου 2023, Αθήνα, Ελλάδα
Διαδικτυακή παρακολούθηση: 2 Μάϊου- 20 Ιουλίου 2023
ECTS: 6
Επικοινωνία: gouscos@media.uoa.gr
Αιτήσεις: στo σύνδεσμο  https://mobility.civis.eu/templates/63d7e0f13b5d002690000337/start?context/[type]=Institutions::ClassOf&context[id]=63cff6f86ab7281ae400014a
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 7 Μαρτίου 2023

Για περαιτέρω πληροφόρησή σας, δείτε τις αναλυτικές πληροφορίες του εν λόγω μαθήματος στην επίσημη ιστοσελίδα του CIVIS στην κατηγορία CIVIS Courses.

Για τυχόν ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα προγράμματα CIVIS BIPs, μπορείτε να ανατρέξετε στο σύνδεσμο: Q&A on Blended Intensive Programmes, είτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του γραφείου της κινητικότητας στο e-mail: info-civis@uoa.gr.

► Προγράμματα BIPs

Είναι ανοιχτά προς αιτήσεις  4 προγράμματα BIPs που αφορούν διάφορα επιστημονικά πεδία.

1) Τίτλος: French travellers in Mediterranean lands- θεματική ενότητα: «Κοινωνία, Πολιτισμός, Ιστορική Κληρονομιά»

The main objective is to provide a multi-layered presentation of various images of Mediterranean lands, parting from traveling literature in different forms in order to incite the participants to understand intercultural issues within a historical, aesthetic and theoretical framework.
Ποιους αφορά: Μεταπτυχιακούς φοιτητές, Υποψήφιους Διδάκτορες
Επιστημονικά πεδία: Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Κινητικότητα: 4 - 8 Δεκεμβρίου 2023, Στοκχόλμη, Σουηδία
Διαδικτυακή παρακολούθηση: 9 Οκτωβρίου - 23 Νοεμβρίου 2023
ECTS: 6
Επικοινωνία: hans.farnlof@su.se

Αιτήσειςστη φόρμα

 2) Τίτλος: “Environmental challenges facing the Danube River” -θεματική ενότητα: «Κλίμα, Περιβάλλον, Ενέργεια»

The program consists of two interconnected activities, online and on-site, in Delta Danube (University of Bucharest). The enrolled students will first participate in an online pre-field course followed by one week of field research activity, and then they will complete an online post-field course. In this program, the students will be involved in experience-based activities which include travel to research sites along the Danube River basin and laboratory work, that will enable them to reflect and advocate on environmental sustainability problems. The students will learn and collaborate together to develop their knowledge, skills and critical thinking needed for addressing environmental challenges. The program objective is to equip students with the knowledge and skills needed to find answers to the environmental issues.

Ποιους αφορά: Μεταπτυχιακούς φοιτητές
Επιστημονικά πεδία: Κοινωνικές Επιστήμες, Νομική, Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Περιβάλλον, Αγροτικής και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γεωγραφία
Κινητικότητα: 18 - 22 Σεπτεμβρίου 2023, Sfântu Gheorghe Village (Tulcea), Romania
Διαδικτυακή παρακολούθηση: 4 Σεπτεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου 2023
ECTS6
Επικοινωνία: luminita.marutescu@bio.unibuc.ro
Αιτήσεις: στη φόρμα
 

3) Τίτλος: “Making visible the invisibles”, θεματική ενότητα: «Πόλεις, Περιφέρειες, Κινητικότητες»

This Blended Intensive Programme is based on the organisation of an international conference about the main topic of the CIVIS Hub "Cities, territories and mobilities": Making visible the invisibles in Cities and Territories, hosted at the Université libre de Bruxelles, on 27-29 September 2023. This conference will gather academics, students, and practitioners from CIVIS partners, their territories and the international academic community.

Ποιους αφορά: Μεταπτυχιακούς φοιτητές, Υποψήφιους Διδάκτορες
Επιστημονικά πεδία: Επιστήμες Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης Διατροφής και Αειφορίας, Γεωγραφία, Νομική, Κοινωνικές Επιστήμες, Επιστήμες Υγείας, Μάνατζμεντ, Πληροφορική, ΜΜΕ, Τέχνες
Κινητικότητα: 25 - 29 Σεπτεμβρίου 2023, Βρυξέλλες, Βέλγιο
Διαδικτυακή παρακολούθηση: 24 Απριλίου - 5 Μάϊου 2023
ECTS: 6
Επικοινωνία: Fanny.Sbaraglia@ulb.be
Αιτήσεις: στη φόρμα
 

4) Τίτλος: “Organoid models in immunology-oncology” θεματική ενότητα: «Υγεία»

Organoids are 3D in vitro cultures forming mini-clusters of cells that self-organise and differentiate to mimic the organs from which they are derived. The ability to generate tumor organoids that capture the structure, function, cellular and genetic heterogeneity of cancer better than any immortalised cell line was immediately recognised as a major breakthrough.

Ποιους αφορά: Μεταπτυχιακούς φοιτητές, Υποψήφιους Διδάκτορες

Επιστημονικά πεδία: Επιστήμες Υγείας, Φαρμακευτική, Φυσικές Επιστήμες και Μαθηματικά

Κινητικότητα: 3 - 7 Ιουλίου 2023, Μασσαλία, Γαλλία

Διαδικτυακή παρακολούθηση: 3 Ιουνίου - 7 Ιουλίου 2023

ECTS: 6
Επικοινωνία: fanny.mann@univ-amu.fr, marie-dominique.franco@univ-amu.fr

Αιτήσεις: στη φόρμα

Για περαιτέρω πληροφόρησή σας, δείτε αναλυτικά τις προσκλήσεις όπως έχουν αναρτηθεί, με τις ακριβείς οδηγίες και τα κριτήρια επιλεξιμότητας στην επίσημη ιστοσελίδα του CIVIS στην κατηγορία CIVIS Courses.

Για τυχόν ερωτήσεις και απορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στο σύνδεσμο: Q&A on Blended Intensive Programmes, είτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του γραφείου της κινητικότητας στο e-mail: info-civis@uoa.gr.

► Προγράμματα BIPs

Eίναι ανοιχτά προς αιτήσεις και προς αναζήτηση συμμετεχόντων τα παρακάτω προγράμματα BIPs που αφορούν το πεδίο των Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών με έμφαση στη θεματική ενότητα: "Κοινωνία, Πολιτισμός, Ιστορική Κληρονομιά", αλλά και το πεδίο των Θετικών Επιστημών με έμφαση στη θεματική ενότητα "Κλίμα, Περιβάλλον, Ενέργεια".

Δείτε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή!

1) Τίτλος: French travellers in Mediterranean lands θεματική ενότητα: «Κοινωνία, Πολιτισμός, Ιστορική Κληρονομιά»


The main objective is to provide a multi-layered presentation of various images of Mediterranean lands, parting from traveling literature in different forms in order to incite the participants to understand intercultural issues within a historical, aesthetic and theoretical framework.

Ποιους αφορά: Μεταπτυχιακούς φοιτητές, Υποψήφιους Διδάκτορες
Επιστημονικά πεδία: Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Κινητικότητα: 4 - 8 Δεκεμβρίου 2023, Στοκχόλμη, Σουηδία
Διαδικτυακή παρακολούθηση: 9 Οκτωβρίου - 23 Νοεμβρίου 2023
ECTS: 6
Επικοινωνία: hans.farnlof@su.se

Αιτήσειςστη φόρμα

2) Τίτλος: “Environmental challenges facing the Danube River” θεματική ενότητα: «Κλίμα, Περιβάλλον, Ενέργεια»


The program consists of two interconnected activities, online and on-site, in Delta Danube (University of Bucharest). The enrolled students will first participate in an online pre-field course followed by one week of field research activity, and then they will complete an online post-field course.

Ποιους αφορά: Μεταπτυχιακούς φοιτητές
Επιστημονικά πεδία: Κοινωνικές Επιστήμες, Νομική, Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Περιβάλλον, Αγροτικής και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γεωγραφία
Κινητικότητα: 18 - 22 Σεπτεμβρίου 2023, Sfântu Gheorghe Village (Tulcea), Romania
Διαδικτυακή παρακολούθηση: 4 Σεπτεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου 2023
ECTS6
Επικοινωνία: luminita.marutescu@bio.unibuc.ro
Αιτήσεις: στη φόρμα
 

3) Τίτλος: “Understanding Earth θεματική ενότητα: «Κλίμα, Περιβάλλον, Ενέργεια»

This blended learning programme covers basic principles of the geosciences and how different geosystems such as tectonics, magmatism, climate, surface processes, and geobiology are linked to each other. The course covers magmatism, metamorphism, tectonics, structural geology, sedimentation, geobiology, earthquakes, surface processes (glacial, river, wind, and hillslope environments), climate, water cycle, and ocean circulation. It is based on the course book "Understanding Earth" by John Grotzinger and Thomas H Jordan.

Ποιους αφορά: Προπτυχιακούς, Μεταπτυχιακούς φοιτητές, Υποψήφιους Διδάκτορες
Επιστημονικά πεδία: Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Περιβάλλον, Αγροτικής και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γεωγραφία
Κινητικότητα: 30 Ιουλίου - 5 Αυγούστου 2023, Στοκχόλμη, Σουηδία
Διαδικτυακή παρακολούθηση: 8 Μάϊου - 29 Ιουνίου 2023
ECTS6
Επικοινωνία: alasdair.skelton@geo.su.se
Αιτήσεις: στη φόρμα

Για περαιτέρω πληροφόρησή σας σχετικά με όλα τα προγράμματα BIPs, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του CIVIS στην κατηγορία CIVIS/Courses.

Εκ μέρους του γραφείου του CIVIS στο ΕΚΠΑ

► CIVIS Courses-Ευκαιρίες συμμετοχής φοιτητών του ΕΚΠΑ στις εκπαιδευτικές δράσεις του CIVIS:

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, διοργανώνεται από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης η πρώτη δράση της θεματικής ενότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος HUB 5 με τίτλο: "Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός". Πρόκειται για μια διεπιστημονικού χαρακτήρα σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων με τίτλο: "Social challenges of digital and technological transformations", που απευθύνονται σε Υποψήφιους Διδάκτορες των ιδρυμάτων του CIVIS, παρέχοντας δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση με έμφαση στο επιστημονικό πεδίο του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού σε συνάρτηση με τις κοινωνικές προκλήσεις.

Τίτλος: "Social challenges of digital and technological transformations"
Ποιους αφορά: Υποψήφιους Διδάκτορες
Πεδία Σπουδών: Δεν υπάρχουν περιορισμοί πεδίου σπουδών
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: έως 17 Φεβρουαρίου 2023
Αιτήσεις: στη Φόρμα Αίτησης Συμμετοχής (Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανέρχεται στους 150).
Format μαθήματος: Διαδικτυακό (5 online διαλέξεις, διάρκειας 90 λεπτών η καθεμία).

Μετά την αίτησή σας και εφόσον γίνει αποδεκτή, θα λάβετε το σύνδεσμο για να συνδεθείτε στην πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης για την παρακολούθηση των διαδικτυακών σεμιναρίων, καθώς και σημειώσεις και υλικό προς ανάγνωση.
Γλώσσα μαθήματος και διδασκαλίας: Αγγλικά (Β2)
Ημ/νιες διεξαγωγής σειράς σεμιναρίων: 24 Φεβρουαρίου 2023 - 16 Ιουνίου 2023
Επικοινωνία: Για τυχόν ερωτήσεις και απορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συντονιστή του προγράμματος: David Poveda (david.poveda@uam.es).

Σημειώνεται, πως για να λάβετε πιστοποιητικό παρακολούθησης, θα πρέπει να έχετε παρακολουθήσει τουλάχιστον 4 από τις 5 προγραμματισμένες συνεδρίες.

Για περαιτέρω πληροφόρησή σας, δείτε την πρόσκληση με τις προϋποθέσεις συμμετοχής, το πρόγραμμα και τις αναλυτικές πληροφορίες των σεμιναρίων στην επίσημη ιστοσελίδα του CIVIS, στην κατηγορία Students/CIVIS Courses.


► CIVIS Courses-Ευκαιρίες συμμετοχής φοιτητών του ΕΚΠΑ στις εκπαιδευτικές δράσεις του CIVIS: 
  1.  Mediterranean encounters: The Network’s first Summer School will be held at the University La Sapienza in Rome (July 11-15, 2022) and will be prepared by a series of online lectures and discussions (June 27-July 1st, 2022). These activities will reflect the increasing interest in Mediterranean studies. Experts from various disciplines will give insight into their recent research and an overview of seminal theories, whereas graduate students will present their projects and will discuss them with the experts. All keynote sessions are to be recorded and published online.   
  2. Mini-programme on emotion and stress regulation: This program will foster an advanced and up-to-date knowledge and understanding of the relationship between mind development and brain plasticity in the course of lifetime. It will provide knowledge of the main theoretical models in the study of temperament and personality-related characteristics across the life-span, with particular attention to the role of individual differences in those interventions which goal is promoting wellbeing and preventing maladjustment across the life-span   

⇒ Για να υπολογίσετε το συνολικό ποσό της υποτροφίας, δείτε εδώ.


► Συμμετοχή του ΤΙΓΦ στη διοργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του CIVIS με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Γ. Παγκράτη
  1. Linguistic cultures and communities in Europe: fieldwork, workshops and exhibition: Engage in a research project that aims to establish a new approach to researching, representing, studying, and sharing the intangible cultural heritage constituted by the many languages used in Europe, in the past and today.
  2. European Renaissance: Explore the Renaissance Culture as a key to the construction of a European Cultural Tradition based on the Classical Heritage, from Petrarch to Erasmus. 

► CIVIS Courses - Ευκαιρίες συμμετοχής φοιτητών του ΕΚΠΑ στις εκπαιδευτικές δράσεις του CIVIS     

Ενημερωτικό Σημείωμα                                                                                                                                                   

  1. Transnational History: In the recent years, Transnational Studies have gained ground within humanities and social sciences. Historians have also developed a growing interest in this perspective and integrated it in their research. The main goal has been to transcend the nation-state as the main framework of analysis and focus on circulation, transfer, contact and movement of people, texts, goods, and ideas.                                                                                                                                                                       
  2.  Sexual and Reproductiveb Health (Programme) The objective of this School is to familiarize students with the clinical manifestations, diagnosis, medical and surgical management and prevention of the most common diseases of the female and male reproductive system, with a focus to infertility, contraception and sexual health. Students will have the opportunity to attend clinically oriented lessons at the first half of the day and then implement their knowledge on case solving based on clinical case scenarios in workshops of small numbers of students.    
  3. Geomorphology: The CIVIS school in “Paleoglaciology” is organized through the CIVIS partnership and hosted by Stockholm University. It will take place in the field, where students will be trained in glacial landforms and landscapes, and how these forms are used for ice sheet reconstructions.

Διαγωνισμός Φωτογραφίας CIVIS Global Days - Hub ΕΚΠΑ      

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των “Παγκόσμιων Ημερών του CIVIS 2021”, το Université libre de Bruxelles προσκαλεί όλα τα μέλη της κοινότητας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου των Πολιτών CIVIS, τους φοιτητές, τους ακαδημαϊκούς και το διοικητικό προσωπικό, να μοιραστούν τη δική τους οπτική τους για το πανεπιστήμιο τους, μέσα από ένα Διαγωνισμό Φωτογραφίας με Τίτλο: “How I see my Campus”.

H εν λόγω πρόσκληση αφορά την υποβολή φωτογραφιών που δείχνουν την ομορφιά, την πρωτοτυπία, την ιδιαιτερότητα του κάθε πανεπιστημίου ή ακόμα και την επανένωση της πανεπιστημιακής κοινότητας μετά τους περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης. Οι εικόνες μπορεί να απεικονίζουν ιδιαίτερα ή “μυστικά” σημεία στο πανεπιστήμιο, περίεργη διακόσμηση ή οποιαδήποτε άλλη θέα στο πανεπιστήμιο και τους χώρους του. Επιπλέον, οι εικόνες μπορούν να επικεντρωθούν εκτός από τον εξωτερικό χώρο και τις υποδομές του ιδρύματος, σε μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση δείχνοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα να αλληλεπιδρά είτε εσωτερικά, είτε με την κοινωνία, είτε με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οι επιλεγμένες φωτογραφίες (περίπου 5 ανά πανεπιστήμιο) θα αποτελέσουν μέρος της πρώτης έκθεσης φωτογραφίας του CIVIS. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί με τα εγκαίνια των Παγκόσμιων Ημερών του CIVIS στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου 2021.


► Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις των "CIVIS Ambassadors"στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS"

Η πρόσκληση απευθύνεται σε φοιτητές από όλους τους κύκλους σπουδών και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δικαιολογητικών είναι η 20η Ιανουαρίου 2021.