Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Κανονισμός Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών

Δομή και Στόχοι του ΠΠΣ

Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΤΙΓΦ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) λειτουργεί ως ανεξάρτητο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 και παρέχει ολοκληρωμένες σπουδές σε ένα σημαντικό αριθμό γνωστικών αντικειμένων, όπως η Ιταλική Γλώσσα και η Διδακτική της, η Γλωσσολογία, η Λογοτεχνία, η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Ιταλίας, οι Πολιτισμικές Αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η Συγκριτική Λογοτεχνία κ.ά.

Στόχος του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι να προσφέρει τα επιστημονικά και επαγγελματικά εφόδια στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του Τμήματος για την καλύτερη κατανόηση της δομής της Ιταλικής Γλώσσας, την εύρωστη χρήση της Ιταλικής Γλώσσας για διδακτικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς σκοπούς, την σε βάθος μελέτη της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ιταλίας, την ανάπτυξη βασικής ερευνητικής ικανότητας στα επιστημονικά πεδία της Γλώσσας – Γλωσσολογίας, της Λογοτεχνίας και της Ιστορίας - Πολιτισμού, με την εφαρμογή κατάλληλων μεθοδολογιών, καθώς και την απόκτηση υψηλού επιπέδου γνώσης και παιδαγωγικής κατάρτισης σε θέματα διδασκαλίας της Ιταλικής Γλώσσας με απώτερο σκοπό την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την εύρυθμη επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

 

2. Τίτλος  Σπουδών – επαγγελματικά δικαιώματα

Η φοίτηση στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας οδηγεί σε πτυχίο Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Π.Δ. 84/2013). Με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές αναμένεται να έχουν αποκτήσει μια σειρά από βασικές επιστημονικές γνώσεις, επαγγελματικές δεξιότητες και δεξιότητες προσωπικής ανάπτυξης.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Φιλολόγου Ιταλικής Γλώσσας προβλέπονται από τον  Ν. 1566/1985, άρθρο 14,  (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985). Με την 3Π/2008 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 516/08.10.2008) διορίστηκαν για πρώτη φορά απόφοιτοι του Τμήματος Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας με κατεύθυνση στην Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία, ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ 34.

 

3. Προϋποθέσεις Απονομής Τίτλου Σπουδών

Για την απόκτηση του τίτλου σπουδών απαιτείται η συγκέντρωση συνολικά διακοσίων σαράντα (244) ευρωπαϊκών πιστωτικών μονάδων (ECTS). Κάθε φοιτητής θα πρέπει να έχει εξεταστεί επιτυχώς σε 44 μαθήματα, εκ των οποίων:

  • 34 Υποχρεωτικά, 
  • 8 Υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν,
  • 2 Ελεύθερης επιλογής.

Το σύνολο των προσφερόμενων μαθημάτων όλων των παραπάνω κατηγοριών περιλαμβάνεται στον Οδηγό Σπουδών του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που ανανεώνεται κάθε έτος.

  

4. Διαδικασία Εισαγωγής

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου, εισάγονται στο ΤΙΓΦ με Πανελλαδικές εισαγωγικές εξετάσεις. Επιπλέον, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, εισάγονται στο Τμήμα φοιτητές που υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες, φοιτητές κατόπιν μεταφοράς θέσης και πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ μετά από κατατακτήριες εξετάσεις.

 

5. Ακαδημαϊκό έτος / Εξάμηνα Σπουδών

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου ημερολογιακού έτους. Το διδακτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα, χειμερινό και εαρινό. Οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εξαμήνων καθορίζονται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) εβδομάδες διδασκαλίας.

 

6. Εγγραφή  φοιτητών

Η φοίτηση στο Τμήμα αρχίζει με την πρώτη εγγραφή της φοιτήτριας ή του φοιτητή. Η εγγραφή των εισαγομένων με Πανελλήνιες εξετάσεις πραγματοποιείται στην αρχή του χειμερινού εξαμήνου, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας και αφορούν όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ήδη με την εγγραφή του φοιτητή έχει ανοιχτεί αυτόματα από το Κέντρο Λειτουργίας & Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) προσωπικός ιδρυματικός λογαριασμός στο ΕΚΠΑ, που χρησιμοποιείται στο mystudies για την εγγραφή των φοιτητών στα μαθήματα που πρόκειται να παρακολουθήσουν σε κάθε εξάμηνο. Ο λογαριασμός αυτός είναι της μορφής studxxxxx. Συγκεκριμένα για το Τμήμα μας είναι sis+τους επτά τελευταίους αριθμούς του ΑΜ (https://webadm.uoa.gr/katsika/users/src/index.php). 

Οι εγγραφές των φοιτητών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, καθώς και όσων εγγράφονται μέσω μεταφοράς θέσης ή μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων πραγματοποιούνται με την προσκόμιση των δικαιολογητικών τα οποία προβλέπονται από τη νομοθεσία και σε προθεσμίες που ανακοινώνονται εγκαίρως.

 

7. Δικαιώματα και Υποχρεώσεις των φοιτητών

Η ιδιότητα της φοιτήτριας ή του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή, ενδέχεται να ανασταλεί προσωρινά, κατά την περίοδο διακοπής φοίτησης, και διακόπτεται οριστικά με τη λήψη του πτυχίου ή με τη διαγραφή της/του.

Οι φοιτητές θεωρούνται ενήλικες ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα στις παροχές της Φοιτητικής Μέριμνας, για χρονικό διάστημα ίσο με τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για τη λήψη του πτυχίου, προσαυξημένο κατά δύο (2) χρόνια, δηλαδή για έξι (6) συνολικά χρόνια.

 

8. Ακαδημαϊκή (φοιτητική) ταυτότητα

Οι φοιτητές/φοιτήτριες υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας (πάσο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας http://academicid.gov.gr

 

9. Φοιτητές με αναπηρία

Το ΤΙΓΦ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη των φοιτητών με αναπηρία (ΦμεΑ), έχοντας ορίσει Σύμβουλο καθηγητή ΦμεΑ, ο οποίος, σε συνεργασία με τη Μονάδα Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ (https://access.uoa.gr/), δέχεται τους φοιτητές, τους υποστηρίζει και ενημερώνει συστηματικά το διδακτικό προσωπικό, ιδιαίτερα κατά τις εξεταστικές περιόδους, για τα προβλήματα των ΦμεΑ και τους ενδεδειγμένους τρόπους εξέτασης και αξιολόγησης.

Σε φοιτητές με πιστοποιημένη κατά τον νόμο αναπηρία παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση για την παρακολούθηση και την εξέταση των μαθημάτων και, κυρίως, διασφαλίζεται κατά το δυνατό η πρόσβασή τους στους χώρους διδασκαλίας και εξέτασης.

 

10. Εγγραφή σε εξάμηνο / Δήλωση μαθημάτων

Οι φοιτητές υποβάλλουν στην αρχή κάθε εξαμήνου, σε χρονική περίοδο που ορίζει η Συνέλευση του Τμήματος, Ηλεκτρονική Δήλωση στην πλατφόρμα http://my-studies.uoa.gr, των μαθημάτων εκείνων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικών κατ’επιλογήν, ελεύθερης επιλογής) τα οποία επιθυμούν να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν.

 

11. Δομή Προγράμματος Σπουδών

Τα μαθήματα διακρίνονται σε χειμερινά και εαρινά, ανάλογα με το εξάμηνο διδασκαλίας τους.

Για τη λήψη του πτυχίου απαιτούνται τουλάχιστον 244 ευρωπαϊκές πιστωτικές μονάδες (ECTS), από τις οποίες: 204 ECTS για τα υποχρεωτικά μαθήματα, 32 για τα υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν και 8 ECTS για τα ελεύθερης επιλογής μαθήματα. Όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα αντιστοιχούν σε 6 ECTS το καθένα. Τα υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν, καθώς και τα ελεύθερης επιλογής, αντιστοιχούν σε 4 ECTS το καθένα.

Tο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας προσφέρει, εκτός από 32 υποχρεωτικά μαθήματα (δύο προσφέρονται από άλλα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής), μεγάλο αριθμό υποχρεωτικών κατ’ επιλογήν μαθημάτων, ώστε ο φοιτητής να μπορεί να επιλέγει εκείνα που θεωρεί ότι θα τον βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων του, καθώς και όσα ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά του. Τα υπόλοιπα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής ενημερώνουν για τα προσφερόμενα μαθήματα, τα οποία ανακοινώνονται από τη Γραμματεία στην αρχή κάθε εξαμήνου.

Τα μαθήματα είναι σκόπιμο να επιλέγονται με βάση το προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών, όπως αυτό περιλαμβάνεται στον Οδηγό σπουδών. Επισημαίνεται ότι τα μαθήματα των μικρότερων επιπέδων της ιταλικής γλώσσας είναι προαπαιτούμενα για τα μεγαλύτερα επίπεδα.

Ως προς την επίδοση των φοιτητών στην Ιταλική Γλώσσα, εφαρμόζεται υποχρεωτική εξέταση κατάταξης των πρωτοετών φοιτητών σε επίπεδο γλωσσομάθειας, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς (Quadro di Riferimento Comune Europeo per le Lingue).

 

12. Διδακτικά Συγγράμματα

Στους προπτυχιακούς φοιτητές και στους φοιτητές που παρακολουθούν το Πρόγραμμα Σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου χορηγούνται δωρεάν έντυπα ή ηλεκτρονικά διδακτικά συγγράμματα περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων ελεύθερης πρόσβασης, καθώς και έντυπες ή ηλεκτρονικές διδακτικές σημειώσεις. Οι ανωτέρω φοιτητές  δικαιούνται να επιλέξουν και να προμηθευτούν δωρεάν αριθμό διδακτικών συγγραμμάτων ίσο με τον συνολικό αριθμό των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου. Το δικαίωμα επιλογής και δωρεάν προμήθειας διδακτικών συγγραμμάτων ασκείται μέσω του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» (https://eudoxus.gr/).

 

13. Διεξαγωγή μαθημάτων

Τα μαθήματα διεξάγονται κάθε εβδομάδα με τη φυσική παρουσία του διδάσκοντος/της διδάσκουσας και των φοιτητών/φοιτητριών. Στην περίπτωση που μέλος του διδακτικού προσωπικού απουσιάζει, φροντίζει για την αναπλήρωση του μαθήματος εντός του τρέχοντος εξαμήνου. Η σχετική πληροφόρηση αναρτάται στον ιστότοπο του Τμήματος (www.ill.uoa.gr) και στην ιστοσελίδα του μαθήματος στην πλατφόρμα e-class.uoa.gr.

 

14. Πρακτική Άσκηση

Η συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης είναι προαιρετική και πραγματοποιείται στη βάση του σχετικού κανονισμού. Η Πρακτική Άσκηση έχει ενταχθεί στα υποχρεωτικά κατ’επιλογήν μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών του ΤΙΓΦ, διενεργείται με επιχορήγηση μέσω Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κατοχυρώνεται ρητά ως μορφή διεξαγωγής διδακτικού έργου, όπως ορίζουν τα άρθρα 31, 32, παρ.1 και 53, παρ. 2 του Ν.4009/2011.

 

15. Κινητικότητα φοιτητών

Το ΤIΓΦ συμμετέχει στο πρόγραμμα ανταλλαγών φοιτητών/φοιτητριών  Erasmus+. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τα υπάρχοντα προγράμματα ανταλλαγών ορίζονται κεντρικά από το ΕΚΠΑ και ανακοινώνονται κάθε έτος μαζί με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το Τμήμα εφαρμόζει το σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων (ECTS). Για κάθε εξάμηνο φοίτησης σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού οι φοιτητές μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 30 πιστωτικές μονάδες. 

Μέλη ΔΕΠ του ΤΙΓΦ έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τα παρακάτω πανεπιστήμια:

  • Università degli Studi di Catania
  • Università per Stranieri di Reggio Calabria
  • Università del Salento di Lecce
  • Università L’Orientale di Napoli
  • Università degli Studi del Molise
  • Università per Stranieri di Perugia
  • Università per Stranieri di Siena
  • Università degli Studi di Genova
  • Università degli Studi di Torino
  • Université de Nice Sophia Antipolis (Γαλλία)
  • Università degli Studi di Padova
  • Università Ca’ Foscari di Venezia
  • Università degli Studi di Trieste
  • Juraj Dobrila University of Pula (Κροατία)
  • Eotvos Lorand University (Ουγγαρία)
  • Università degli Studi di Udine

 

16. Εξετάσεις

Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του διδακτικού έργου του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοιχα. Οι εξεταστικές περίοδοι είναι τρεις: Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια των εξεταστικών περιόδων και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης καθορίζονται από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος και από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής.

 

17. Βαθμολογία

Η βαθμολογία σε κάθε μάθημα καθορίζεται από τον διδάσκοντα, ο οποίος μπορεί να οργανώσει κατά την κρίση του γραπτές ή και προφορικές εξετάσεις ή και να στηριχθεί σε εργασίες ή εργαστηριακές ασκήσεις. Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (γραπτών εξετάσεων, εργασιών, εργαστηριακών ασκήσεων) κατατίθενται από τον διδάσκοντα εντός 30 ημερών από την ημέρα διεξαγωγής τους. Η βαθμολογική κλίμακα ορίζεται από το μηδέν έως το δέκα. Προβιβάσιμοι βαθμοί είναι το πέντε και οι μεγαλύτεροί του. Η τελική βαθμολογία μπορεί να είναι για κάθε μάθημα αποτέλεσμα είτε μιας συνολικής τελικής εξέτασης είτε συνεκτίμησης επιμέρους αξιολογήσεων (ίσης ή διαφορετικής βαρύτητας) που αντιστοιχούν σε επιμέρους πτυχές του διδακτικού έργου. Η τελική βαθμολογία, καθώς και οι επιμέρους αξιολογήσεις, μπορούν να προκύπτουν ως αποτέλεσμα γραπτών ή (και) προφορικών ή (και) της όλης απόδοσης του φοιτητή στην εκπαιδευτική διαδικασία, ιδίως μετά από παρουσίαση εργασιών που αποσκοπούν στην εμπέδωση των γνώσεων και στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και της επιστημονικής σκέψης του φοιτητή.

 

18. Βαθμός Πτυχίου

Ο βαθμός πτυχίου ισοδυναμεί με τον Μέσο Όρο της βαθμολογίας των μαθημάτων στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς ο φοιτητής, μέχρι τη συμπλήρωση των 244 ΕCTS. Ο γενικός βαθμός πτυχίου «Καλώς» χαρακτηρίζει τους βαθμούς από 5,00 μέχρι και 6,49. Ο γενικός βαθμός. «Λίαν καλώς» χαρακτηρίζει τους βαθμούς από 6,50 μέχρι και 8,49. Ο γενικός βαθμός «Άριστα» χαρακτηρίζει τους βαθμούς από 8,50 μέχρι 10.

 

19. Ορκωμοσία Αποφοίτων– Τύπος Τίτλων Σπουδών

Η ανακήρυξη των αποφοίτων διενεργείται τρεις φορές τον χρόνο, στο τέλος του χειμερινού και αντιστοίχως του εαρινού εξαμήνου, καθώς και στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Η ορκωμοσία λαμβάνει χώρα ενώπιον του/της Πρύτανη και του/της Προέδρου του Τμήματος. Πριν από την ορκωμοσία μπορεί να χορηγείται στους/στις αποφοίτους από τη Γραμματεία, ύστερα από αίτησή τους, βεβαίωση για την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους, καθώς και βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας. 

 

20. Παράρτημα διπλώματος

Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας εκδίδει Παράρτημα Διπλώματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Σε αυτό περιλαμβάνονται όλα  τα μαθήματα που αναγράφονται στην αναλυτική βαθμολογία και έχουν προβιβάσιμο βαθμό.

 

 21. Αξιολόγηση μαθήματος  διδάσκοντα/ διδάσκουσας

Το ΠΠΣ του Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας προβλέπει μηχανισμούς συστηματικής αξιολόγησης των τρόπων παράδοσης και εφαρμογής των παιδαγωγικών μεθόδων, καθώς και  της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του διδακτικού έργου. Η αξιολόγηση λαμβάνει χώρα από την 7η έως και τη 12η  διδακτική εβδομάδα κάθε εξαμήνου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://survey.uoa.gr/portal/mainMenu (Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Ερωτηματολογίων ΕΚΠΑ).

 

22. Τήρηση και αναθεώρηση του παρόντος Κανονισμού

Ο παρών Κανονισμός μπορεί να συμπληρωθεί, να τροποποιηθεί ή να αναθεωρηθεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Όσα θέματα δεν προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό, ρυθμίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος με βάση την κείμενη νομοθεσία.